De Brainwalk is er voor iedereen met een NAH. Maar wat is dat eigenlijk en wat valt daar allemaal onder?

Wat is NAH: Niet Aangeboren Hersenletsel?

NAH is schade aan de hersenen, die in de loop van je leven is ontstaan. NAH is in 2 soorten onder te verdelen: traumatisch hersenletsel en niet-traumatisch hersenletsel.
Er bestaat ook aangeboren hersenletsel. Dit is schade aan de hersenen die ontstaan is rond of na de geboorte, zoals zuurstofgebrek of een infectie.

NAH – Traumatisch hersenletsel

Bij traumatisch hersenletsel is het letsel ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam. Voorbeelden zijn: een val van een trap, een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd bij een vechtpartij. Voorbeelden hiervan zijn een hersenschudding of een hersenkneuzing.

NAH – Niet-traumatisch hersenletsel

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam. Voorbeelden van niet-traumatisch hersenletsel zijn:

Beroerte/Cerebro Vasculair Accident (CVA): herseninfarct (afsluiting bloedvat)
Hersenbloeding
Infectie: hersenen (encefalitis), hersenvliezen (meningitis)
Gezwel/tumor
Vergiftiging/intoxicatie (drugs, alcohol)
Zuurstofgebrek (hypoxie/anoxie), ten gevolge van: hartstilstand, bijna-verdrinking, afsluiting luchtpijp, rookvergiftiging
Epilepsie
Waterhoofd/hydrocephalus
Stofwisselingsaandoeningen

De volgende degeneratieve ziekten kunnen ook als NAH worden geclassificeerd, maar worden in de zorg niet onder NAH genoemd, omdat de behandeling, zorg en gevolgen van deze aandoeningen zeer verschilt van de andere vormen van niet-aangeboren hersenletsel:
Multiple Sclerose (MS)
Parkinson
Alzheimer
Ziekte van Huntington

 

Dus, heb je een NAH? Klik hier en schrijf je in, doen hoor!

Bron: Hersenstichting.nl